Dudok Groep nieuws — Een grote stap dichterbij het Hofbogenpark

Datum
november 2023
Stad
Rotterdam

Een grote stap dichterbij het Hofbogenpark

Boven op het spoorviaduct Hofbogen komt een bijzonder stadspark. Waar vroeger de treinen reden kun je straks wandelen tussen de toppen van de bomen.

Het Hofbogenpark wordt met een lengte van twee kilometer het langste dakpark van Nederland. Buurtbewoners, ondernemers en bezoekers kunnen elkaar in het groene park gezellig ontmoeten, lekker bewegen of relaxen. De ligging op hoogte, boven de drukte van de stad en tussen de bomen zorgt voor een unieke beleving.

Monumentaal stadsicoon
Bijna 100 jaar lang was de Hofpleinlijn de spoorverbinding tussen Rotterdam en Den Haag-Scheveningen. Het was de eerste elektrische spoorlijn van Nederland. In de weekenden stonden er enorme rijen passagiers. Vooral door het comfort en de nieuwigheid van de moderne trein. En de eindbestemming: het strand. Het ontwerp van het park eert de voormalige spoorlijn. Het wandelpad met twee stalen strips en bielzen verwijzen naar de oude spoorrails.

Park voor iedereen
Het Hofbogenpark is gastvrij. Rotterdammers en bezoekers van de stad zijn welkom En dat geldt ook voor planten en dieren. Wereldwijd staat de diversiteit aan planten en dieren onder druk. Daarom is bij het ontwerp veel aandacht gegeven aan welke planten er komen. En aan het maken van een leefgebied voor dieren. Zoals bijen, vlinders, padden, vleermuizen, vogels en egels. Voor kleine dieren komen er speciale opgangen zodat zij het dak op en af kunnen.

Veranderend landschap
Net als bij een treinreis verandert het landschap tijdens de twee kilometer lange wandeling over de Hofbogen. Bij Station Hofplein staat de gezellige drukte van het stadsleven centraal. Richting het Noorderkanaal krijgt het landschap een rustiger karakter met stromend water.

De inspiratie voor de beplanting komt van spoorbermen. Langs het spoor zie je vaak een ruige mix van planten die van nature voorkomen en wat er vanuit de omgeving is ingewaaid. Bij het onderhoud van het Hofbogenpark wordt op dezelfde manier samengewerkt met de natuur. Hierdoor is de beplanting niet jaarlijks hetzelfde maar ontstaan er geleidelijk variaties.

Van alles te doen
Wandelen, spelen of zittend genieten van de natuur. In het Hofbogenpark kan het allemaal. Zo komen er bij het Zomerhofkwartier tafels en banken te staan om bijvoorbeeld aan te werken. Rustig een boek lezen of wat mijmeren kan heel goed bij het waterperron Bergselaan. En bij het Ammersooiseplein komt een speelplek op het dak. Kinderen kunnen hier met een glijbaan naar beneden. Elke verblijfsplek is anders. Daarbij is gekeken naar de wensen van de omwonenden en het karakter van de buurt.

Circulair watersysteem
Het Hofbogenpark krijgt een watersysteem dat regenwater opvangt en zuivert. Dit helpt de stad om beter voorbereid te zijn op hevige regenbuien en droogte. Ook is er dankzij het watersysteem geen kraanwater nodig voor de planten, de vijvers en waterspeelplekken in het park. Het regenwater van het waterplein, het Benthemplein, wordt ook naar het Hofbogenpark gebracht. Zo zorgen we ervoor dat er in een extreem droog jaar ook voldoende water beschikbaar is.

Planning
Het definitief ontwerp van het Hofbogenpark is klaar. U kunt het ontwerp bekijken via Gemeenteraad.rotterdam.nl. De aanbestedingsprocedure en verdere voorbereiding gaan nu starten. In 2025 start de aanleg van het park en eind 2027 is het zwarte dak veranderd in een groene loper. Het park gaat in fases al eerder open. Op termijn worden de straten rondom de Hofbogen ook groener gemaakt. En de ambitie voor de toekomst is om een brug over de A20 aan te leggen. Zo wordt het Hofbogenpark verbonden met Schiebroek.

Samenwerking
We werken bij het Hofbogenpark samen met gemeente Rotterdam. De Urbanisten hebben het ontwerp gemaakt samen met onder meer DS landschapsarchitecten en De Dakdokters. Met grote betrokkenheid van buurtbewoners en ondernemers.