Dudok Groep — Bellevue

Adres
Boomstraat 37, 3311 TC Dordrecht
Stad
Dordrecht
Bouwjaar
Vanaf 1840 gefaseerd gebouwd
Oppervlakte
951 m²

Bellevue

Het als hotel gebouwde Bellevue, tegenwoordig niet meer in gebruik als zodanig, heeft een roemruchte historie. Het pand heeft stilistische kenmerken van het Eclecticisme en met recht is dit bijzondere object aangewezen als Rijksmonument. Het hotel heeft een gunstige ligging aan de kop van de Wijnhaven en aan de Oude Maas. Vanaf het hotel heeft men prachtig uitzicht over de voorbij varende schepen en (zeil)boten.

Het pand bestaat uit drie delen. Het rechter gedeelte bestaat uit vijf bouwlagen, het middelste gedeelte uit vier bouwlagen en het linker gedeelte bestaat uit drie bouwlagen.

De start van de bouw van het beeldbepalende object begon in 1840. Het huidige aanzien van het gebouw is bepaald door de wijzigingen die eind negentiende eeuw zijn doorgevoerd onder leiding van architect H.W. Veth. De architect die in de vroeg twintigste eeuw veranderingen uitvoerde aan het gebouw zijn naar het ontwerp van de Dordtse architect Carel Tenenti jr.. Bellevue staat in verbinding met de Goothoofdpoort, de belangrijkste stadspoort van Dordrecht. De stadspoort speelde al in de Middeleeuwen een prominente rol als aanmeerpunt waar de drie rivieren de Merwede, de Noord en de Oude Maas, samenkomen. De poort gaf toegang tot de stad. Dordrecht was een handelscentrum in graan, wijn en hout. Al honderden jaren zijn er op de huidige plek van Bellevue eetgelegenheden en herbergen gevestigd. De naam Belle Vue wordt al in 1820 voor het eerst benoemd in een lijst van logementen met vergunningen. Honderden jaren later is er bijna niets veranderd aan deze plek. Dat is wat het pand zo bijzonder maakt.