Dudok Groep — Schiecentrale

Adres
Lloydstraat 5
Stad
Rotterdam
Oppervlakte
36.000 m²
Bouwjaar
1904

Schiecentrale

De Schiecentrale is gebouwd in 1904 en was de eerste elektriciteitsfabriek van Rotterdam. De Schiecentrale is gelegen in het Lloydkwartier en kijkt uit over de Schiehaven. Rond 1900 zijn de Schiehaven, St. Jobshaven en de Parkhaven aangelegd. De Lloydpier, waarop de Schiecentrale is gelegen, heeft zijn naam te danken aan rederij Koninklijke Rotterdamsche Lloyd.

De Schiecentrale is een multifunctioneel verzamelgebouw en deels rijksmonument. Het complex bestaat uit zeven bouwdelen en omvat circa 36.000 m² VVO. Het is momenteel een broedplaats voor creatieve bedrijven met onder andere horeca en twee professionele film- en tv-studio’s. De combinatie van kantoorruimten, woningen en woonwerkeenheden brengt meer leven in het gebied, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot het centrum van de creatieve industrie van de stad Rotterdam.

In 2008 is het pand aangevuld met een aantal nieuwbouwprojecten. Het ontwerp van deze transformatie, herbestemming en uitbreiding is van Mei architects and planners.

De Schiecentrale in het Lloydkwartier is eigendom geworden van Dudok Real Estate in Dordrecht. Het iconische pand is op 21 december 2018 door de gemeente Rotterdam overgedragen na een uitvoerig, openbaar verkoopproces.