Dudok Groep — Diepeveen

Adres
Pelgrimsstraat 1
Stad
Rotterdam
Architect
Diederendirrix architectuur & stedenbouw, Eindhoven
Aannemer
Dura Vermeer, Rotterdam

Diepeveen

Deze ontwikkeling heeft haar naam te danken aan het historische Diepeveengebouw, welke gelegen is aan de kop van het plangebied. Het Diepeveengebouw in Rotterdam-West is een markant, bakstenen gebouw met een opvallende toren, welke een beeldbepalend herkenningspunt is in de omgeving. Het complex is gelegen op een prominente zichtlocatie en kent een rijke historie. Een deel van het pand werd gebouwd in 1914 en werd voorheen gebruikt als leerlooierij ‘de Huidenclub’. Het gebouwdeel met de toren aan de kop stamt uit 1930 en is een rijksmonument. Het Diepeveengebouw grensde aan een braakliggend terrein wat door Dudok Real Estate en Dura Vermeer ontwikkeld is tot een sprankelend woon- en werkgebied dat omliggende buurten verbindt. De woongebouwen zijn in december 2023 opgeleverd.

Project Diepeveen ligt in Rotterdam-West, aan de voet van het Dakpark. Het vormt de entree van M4H, hét Rotterdamse Makers District. Tegelijkertijd verbindt het de woonwijken Bospolder-Tussendijken, historisch Delfshaven en Schiemond. Het terrein is ca. 10.000 m² groot, waar in totaal vijf gloednieuwe woongebouwen zijn gerealiseerd met het naastgelegen iconische Diepeveengebouw als bedrijvige werkplaats, waar de Huidenclub in is gevestigd. De vijf nieuwe woongebouwen verschillen in hoogte en baksteen, maar vormen samen met het bestaande Diepeveengebouw een duidelijk ensemble.

Het betreft een locatieontwikkeling van nieuwbouw, vijf woongebouwen met in totaal 187 koop- en huurwoningen. Gedurende de ontwikkeling is het naastgelegen, iconische Diepeveengebouw geactiveerd voor creatieve changemakers via placemaking.